KLUSKI NA PARZE Z KREMEM MAKOWYM I PIERNICZKAMI

  • Gotowanie


    35 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    4

Składniki

Przygotowanie

    --KREM MAKOWY:

    Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą białą masę. Do utartych żółtek dodajemy ser mascarpone, ubijamy aż składniki się połączą i masa zgęstnieje. Do kremu dodajemy masę makową i delikatnie mieszamy rózgą. Wkładamy krem do lodówki na 15 minut.

    --KLUSKI NA PARZE:

    Kluski na parze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Na sitku do gotowania na parze układamy zamrożone kluski i gotujemy pod przykryciem przez 4 minuty. Delikatnie wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia.

    --SPOSÓB PODANIA:

    Kluski na parze układamy na talerzu. Schłodzony krem przekładamy do rękawa cukierniczego. Na każdą kluskę wyciskamy porcję kremu, a następnie wciskamy w krem pierniczek. Całość oprószamy cukrem pudrem.