KLUSKI NA PARZE Z PIECZONYM ŁOSOSIEM
Coś nam mówi, że tę przekąskę pokochacie tak bardzo, że tylko będziecie szukali okazji, by robić ją na okrągło. Grillowane kluski na parze posłużyły jako bułka do miniburgerów z soczystym pieczonym łososiem z dodatkiem sałaty, pomidora, ogórka, czerwonej cebuli i szczypiorku. Do tego znakomity dip na bazie majonezu, ogórków kiszonych i kaparów. Nic dodać, nic ująć!
Przygotowanie
ŁOSOŚ:
Oddzielamy ostrym nożem mięso od skóry. Dzielimy rybę na kawałki około 6x6 cm. Układamy rybę na papierze do pieczenia, smarujemy olejem i posypujemy ulubioną mieszanką przypraw do ryby. Pieczemy 10 minut w temperaturze 230 stopni (góra-dół).
KLUSKI NA PARZE:
Kluski przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Zamrożone kluski układamy na sitku i podgrzewamy 4 minuty pod przykryciem. Przekładamy kluski na suchy talerz i pozostawiamy do przestygnięcia.
DIP:
Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy kapary, majonez i posiekany koperek. Wszystko dokładnie mieszamy.
SPOSÓB PODANIA:
Ogórka i pomidora kroimy w plasterki. Czerwoną cebulę kroimy w pióra, a szczypiorek siekamy. Wcześniej uparowane kluski przekrawamy na pół. Rozgrzewamy patelnię grillową (lub zwykłą patelnię z powłoką nieprzywierającą) i podpiekamy kluski przekrojoną stroną do dołu, dzięki temu będą delikatnie chrupiące, a dip nie będzie wsiąkał. Na podpieczone kluski nakładamy dip, liście sałaty, upieczonego łososia, plastry pomidora, ogórka, czerwoną cebulę i szczypiorek. Nakładamy górą część kluski, możemy wzmocnić burgera wykałaczką. Górną część smarujemy dobrej jakości oliwą z oliwek (może być aromatyzowana oregano i czosnkiem) i posypujemy sezamem białym i czarnym.