KLUSKI NA PARZE Z PIECZONYM ŁOSOSIEM

5 16844

Coś nam mówi, że tę przekąskę pokochacie tak bardzo, że tylko będziecie szukali okazji, by robić ją na okrągło. Grillowane kluski na parze posłużyły jako bułka do miniburgerów z soczystym pieczonym łososiem z dodatkiem sałaty, pomidora, ogórka, czerwonej cebuli i szczypiorku. Do tego znakomity dip na bazie majonezu, ogórków kiszonych i kaparów. Nic dodać, nic ująć!

  • Gotowanie


    40 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    3

Składniki

Przygotowanie

  1. ŁOSOŚ:

    Oddzielamy ostrym nożem mięso od skóry. Dzielimy rybę na kawałki około 6x6 cm. Układamy rybę na papierze do pieczenia, smarujemy olejem i posypujemy ulubioną mieszanką przypraw do ryby. Pieczemy 10 minut w temperaturze 230 stopni (góra-dół).

  2. KLUSKI NA PARZE:

    Kluski przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Zamrożone kluski układamy na sitku i podgrzewamy 4 minuty pod przykryciem. Przekładamy kluski na suchy talerz i pozostawiamy do przestygnięcia.

  3. DIP:

    Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy kapary, majonez i posiekany koperek. Wszystko dokładnie mieszamy.

  4. SPOSÓB PODANIA:

    Ogórka i pomidora kroimy w plasterki. Czerwoną cebulę kroimy w pióra, a szczypiorek siekamy. Wcześniej uparowane kluski przekrawamy na pół. Rozgrzewamy patelnię grillową (lub zwykłą patelnię z powłoką nieprzywierającą) i podpiekamy kluski przekrojoną stroną do dołu, dzięki temu będą delikatnie chrupiące, a dip nie będzie wsiąkał. Na podpieczone kluski nakładamy dip, liście sałaty, upieczonego łososia, plastry pomidora, ogórka, czerwoną cebulę i szczypiorek. Nakładamy górą część kluski, możemy wzmocnić burgera wykałaczką. Górną część smarujemy dobrej jakości oliwą z oliwek (może być aromatyzowana oregano i czosnkiem) i posypujemy sezamem białym i czarnym.


Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.