Przepis

KLUSKI NA PARZE Z PIECZONYM RABARBAREM I WŁOSKĄ BEZĄ

0 3694

Beza włoska różni się od klasycznej bezy z białek i cukru tym, że nie musimy jej piec. Ubite białka zaparzają się pod wpływem gorącego syropu cukrowego. Ten przepis wymaga precyzji, ale efekty powalają! Spróbujcie, a być może drzemie w Was wyjątkowy potencjał cukierniczy. 😊 A beza włoska to świetny dodatek do klusek na parze z pieczonym rabarbarem.

  • Gotowanie


    40 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    4-6

Składniki

  • Dodatkowo:

Przygotowanie

  1. KLUSKI NA PARZE:

    Kluski na parze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Ustawiamy sitko do gotowania na parze i układamy na nim zamrożone kluski. Przykrywamy i gotujemy 4 minuty. Delikatnie wyjmujemy kluski i pozostawiamy kilka minut do przestygnięcia. Każdą z klusek przekrawamy na pół.

  2. RABARBAR:

    Rabarbar obieramy i kroimy w poprzek na około 5 cm kawałki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, posypujemy cukrem i cynamonem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 20 minut.

  3. BEZA:

    Do rondelka wsypujemy cukier i dolewamy wodę. Stawiamy na ogniu, podgrzewamy. Nie mieszamy. W tym czasie możemy zacząć ubijać pianę z białek. Gdy piana będzie już sztywna, a syrop cukrowy będzie wrzeć (na jego powierzchni pojawią się duże bąble lub osiągnie temperaturę 120 stopni), możemy zacząć dolewać go cienkim strumieniem do piany, cały czas miksując. Piana powinna być gęsta i błyszcząca. Gdy będzie gotowa, przekładamy ją do rękawa cukierniczego.

  4. SPOSÓB PODANIA:

    Na połówkach klusek układamy kawałki rabarbaru. Okrężnym ruchem wyciskamy bezę z rękawa cukierniczego. Palnikiem opalamy bezę ze wszystkich stron. Posypujemy płatkami i dekorujemy listkiem mięty.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.