Składniki
DODATKOWO:
Przygotowanie
--PULPETY WIEPRZOWE:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i sól. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy jeszcze około 2 minuty. Odstawiamy do przestygnięcia. Przekładamy do miski mięso, dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajko, przyprawę do mięsa mielonego oraz bułkę tartą zmieszaną z mlekiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie pulpety i obtaczany je w mące. Smażymy pulpety z obu stron na złoty kolor. Dolewamy do pulpetów bulion (tak by były zanurzone w 2/3 wysokości) i gotujemy 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie dolewamy passatę, doprawiamy sos czarnym pieprzem oraz suszonym czosnkiem. Delikatnie mieszamy i gotujemy jeszcze 4-5 minut. Zdejmujemy pulpety z ognia i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
--KLUSKI NA PARZE:
Kluski na parze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zamrożone kluski układamy na sitku. Podgrzewamy na parze pod przykryciem przez 4 minuty. Gotowe kluski pozostawiamy do przestygnięcia.
--PODANIE:
Do głębokich talerzy nakładamy pulpety, polewamy je sosem i podajemy z kluskami na parze. Do dania można podać np. ogórki kiszone.
Do tego przepisu zostały użyte kluski na parze Jawo: