Przepis

KLUSKI ŚLĄSKIE CIEMNE PODSMAŻANE Z CHORIZO, CEBULĄ I JAJKIEM

0 2920

Tradycyjne hiszpańskie chorizo jest jednym z tych magicznych produktów, które są w stanie maksymalnie podkręcić smak potrawy. Wszystko to za sprawą dwóch intensywnych przypraw wykorzystanych w jego produkcji – słodkiej wędzonej papryki i aromatycznej suszonej papryki pimenton. Przed Wami świeżutki pomysł na pyszne, w całości bezglutenowe danie z patelni, czyli ciemne kluski śląskie z chorizo w roli głównej.

  • Gotowanie


    40 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    2-4

Składniki

  • Dodatkowo

    :

Przygotowanie

  1. KLUSKI ŚLĄSKIE CIEMNE:

    Kluski śląskie ciemne przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku dodajemy olej i wrzucamy pojedynczo zamrożone kluski. Od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię gotujemy je na wolnym ogniu jeszcze przez 7 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

  2. CEBULA:

    Pokrojoną w pióra cebulę podsmażamy na roztopionym maśle z dodatkiem soli. Gdy cebula się zeszkli, ściągamy ją z ognia i przekładamy do miski.

  3. CHORIZO:

    Kiełbaski chorizo kroimy w grube plastry. Na tej samej patelni podsmażamy je z obu stron do momentu, aż się zrumienią. Do usmażonej chorizo dodajemy cebulę. Całość dokładnie mieszamy.

  4. JAJKA:

    Na patelnię dodajemy ugotowane kluski śląskie ciemne Jawo, delikatnie mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy. Na wierzch wbijamy jajka i smażymy pod przykryciem do momentu aż się zetnie się białko. Ściągamy patelnię z ognia.

  5. PODANIE:

    Danie posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

  6. *Świetnym rozwiązaniem jest przygotowanie dania od razu na mniejszych patelniach i podanie go w takiej formie na stół.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.