KLUSKI ŚLĄSKIE CIEMNE PODSMAŻANE Z CHORIZO, CEBULĄ I JAJKIEM
Tradycyjne hiszpańskie chorizo jest jednym z tych magicznych produktów, które są w stanie maksymalnie podkręcić smak potrawy. Wszystko to za sprawą dwóch intensywnych przypraw wykorzystanych w jego produkcji – słodkiej wędzonej papryki i aromatycznej suszonej papryki pimenton. Przed Wami świeżutki pomysł na pyszne, w całości bezglutenowe danie z patelni, czyli ciemne kluski śląskie z chorizo w roli głównej.
Dodatkowo:
Przygotowanie
KLUSKI ŚLĄSKIE CIEMNE:
Kluski śląskie ciemne przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku dodajemy olej i wrzucamy pojedynczo zamrożone kluski. Od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię gotujemy je na wolnym ogniu jeszcze przez 7 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
CEBULA:
Pokrojoną w pióra cebulę podsmażamy na roztopionym maśle z dodatkiem soli. Gdy cebula się zeszkli, ściągamy ją z ognia i przekładamy do miski.
CHORIZO:
Kiełbaski chorizo kroimy w grube plastry. Na tej samej patelni podsmażamy je z obu stron do momentu, aż się zrumienią. Do usmażonej chorizo dodajemy cebulę. Całość dokładnie mieszamy.
JAJKA:
Na patelnię dodajemy ugotowane kluski śląskie ciemne Jawo, delikatnie mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy. Na wierzch wbijamy jajka i smażymy pod przykryciem do momentu aż się zetnie się białko. Ściągamy patelnię z ognia.
PODANIE:
Danie posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
*Świetnym rozwiązaniem jest przygotowanie dania od razu na mniejszych patelniach i podanie go w takiej formie na stół.