KLUSKI ŚLĄSKIE CIEMNE Z GRILLOWANĄ KARKÓWKĄ ZAWIJANĄ Z OSCYPKIEM
Sezon na grilla trwa! Karkówka z rusztu to bez wątpienia jedno z najczęściej podawanych dań podczas wiosennych i letnich spotkań z przyjaciółmi. Jak przyrządzić ją tak, by była delikatna i soczysta? Zamarynujcie ją już dzień wcześniej z dodatkiem octu balsamicznego, musztardy, ziół i żurawiny. Dla jeszcze lepszych doznań kulinarnych, zawińcie ją z oscypkiem!
Dodatkowo:
Przygotowanie
MARYNATA DO MIĘSA:
Do miseczki dajemy żurawinę, oliwę, balsamico, musztardę, rozmaryn, przyprawę do karkówki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Plastry karkówki smarujemy marynatą i pozostawiamy na całą noc w zamkniętym opakowaniu. Następnego dnia ściągamy nadmiar marynaty (nie wyrzucamy jej, będzie ona składnikiem sosu).
MIĘSO:
Serek górski kroimy na mniejsze kawałki, układamy go na plastrze mięsa i zwijamy. Na każdej roladzie kładziemy gałązkę rozmarynu i za pomocą sznurka kuchennego ściskamy mięso, tak by powstały rolady. Rolady układamy na rozgrzanym ruszcie, grillujemy do momentu aż mięso będzie upieczone. Resztki marynaty przekładamy do rondelka, dolewamy wino i całość gotujemy do mementu, aż sos się zredukuje.
KLUSKI ŚLĄSKIE CIEMNE:
Kluski śląskie ciemne przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku dodajemy olej i wrzucamy pojedynczo zamrożone kluski. Gotujemy na wolnym ogniu 3 minuty od momentu wypłynięcia. Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową.
SPOSÓB PODANIA:
Kluski śląskie ciemne posypujemy koperkiem i podajemy z grillowaną karkówką zawijaną z oscypkiem. Danie polewamy sosem. W osobnych miseczkach podajemy żurawinę.