Składniki
Dodatkowo:
Przygotowanie
--MARYNATA DO MIĘSA:
Do miseczki dajemy żurawinę, oliwę, balsamico, musztardę, rozmaryn, przyprawę do karkówki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Plastry karkówki smarujemy marynatą i pozostawiamy na całą noc w zamkniętym opakowaniu. Następnego dnia ściągamy nadmiar marynaty (nie wyrzucamy jej, będzie ona składnikiem sosu).
--MIĘSO:
Serek górski kroimy na mniejsze kawałki, układamy go na plastrze mięsa i zwijamy. Na każdej roladzie kładziemy gałązkę rozmarynu i za pomocą sznurka kuchennego ściskamy mięso, tak by powstały rolady. Rolady układamy na rozgrzanym ruszcie, grillujemy do momentu aż mięso będzie upieczone. Resztki marynaty przekładamy do rondelka, dolewamy wino i całość gotujemy do mementu, aż sos się zredukuje.
--KLUSKI ŚLĄSKIE CIEMNE:
Kluski śląskie ciemne przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku dodajemy olej i wrzucamy pojedynczo zamrożone kluski. Gotujemy na wolnym ogniu 3 minuty od momentu wypłynięcia. Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową.
--SPOSÓB PODANIA:
Kluski śląskie ciemne posypujemy koperkiem i podajemy z grillowaną karkówką zawijaną z oscypkiem. Danie polewamy sosem. W osobnych miseczkach podajemy żurawinę.