KLUSKI ŚLĄSKIE CIEMNE ZE SCHABEM Z MORELAMI I SURÓWKĄ Z KAPUSTY

  • Poziom


    łatwy

Składniki

Przygotowanie

    --MARYNATA:

    Do miski wsypujemy sól, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, 1 łyżkę majeranku, 4 ząbki czosnku oraz cebulę pokrojoną w pióra. Wlewamy wodę oraz mleko. Bardzo dokładnie mieszamy do momentu aż sól całkowicie się rozpuści. Mięso zanurzamy w marynacie, zawijamy miskę folią i wstawiamy do lodówki na 24h.

    --SCHAB:

    Zamarynowane mięso wyjmujemy z lodówki i odsączamy na ręczniku papierowym. Spiczastym nożem robimy w mięsie kieszonkę i wkładamy tam suszone morele. Mięso polewamy olejem, posypujemy rozmarynem, 2 łyżkami majeranku i dokładnie nacieramy. Na suchej patelni obsmażamy mięso z obu stron aż się zrumieni.Do naczynia żaroodpornego wlewamy bulion oraz sok wyciśnięty z pomarańczy. Dodajemy 2 ząbki czosnku pokrojone na grube plasterki oraz goździki. Mięso wkładamy do naczynia z zalewą, nakrywamy pokrywką i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę i 10 min. Upieczone mięso wyjmujemy z zalewy i odkładamy na 15 minut, a następnie kroimy w grube plastry.

    --SOS:

    Zalewę przelewamy do garnuszka, dodajemy syrop klonowy i mąkę z tapioki. Zagotowujemy sos, cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje, ściągamy z ognia.

    --KLUSKI ŚLĄSKIE CIEMNE:

    Kluski śląskie ciemne przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku dodajemy olej i wrzucamy pojedynczo zamrożone kluski. Nie mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu 3 minuty od momentu wypłynięcia. Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową.

    --SPOSÓB PODANIA:

    Kluski śląskie ciemne polewamy sosem. Podajemy z plastrami schabu z morelą i surówką z kapusty czerwonej. Danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.