Przepis

KLUSKI ŚLĄSKIE PODANE Z SZARPANĄ WIEPRZOWINĄ

1 14294

Ulubiona przez mojego tatę szarpana wieprzowina, tym razem podana z kluskami śląskimi z dziurką. Wiem, to danie nieco bardziej czasochłonne niż te, do których przyzwyczailiście się na moim blogu, ale zobaczycie, że naprawdę warto! Poza tym robi się praktycznie samo. 😉

  • Gotowanie


    5 godz
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    4

Składniki

  • Marynata:

Przygotowanie

  1. MARYNOWANIE MIĘSA:

    Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Do miski wlewamy oliwę, dodajemy zioła, cynamon, musztardę i sok jabłkowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Szynkę układamy w naczyniu żaroodpornym. Robimy w mięsie dziurki nożem i wciskamy tam połówki czosnku. Zalewamy mięso marynatą. Pozostawiamy na całą noc w lodówce.

  2. SZARPANA WIEPRZOWINA:

    Gdy nasze mięso jest już zamarynowane, dokładamy ćwiartki jabłka, kawałki papryki i pieczarki. Obtaczamy je również w marynacie i całość pieczemy około 4 godzin w temperaturze 200 stopni (góra-dół). Po upieczeniu pozostawiamy mięso na około 20 minut. Po tym czasie za pomocą 2 widelców rozdrabniamy mięso. Dokładnie mieszamy je w sosie.

  3. KLUSKI ŚLĄSKIE:

    Kluski śląskie z dziurką przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy pojedynczo zamrożone kluski. Od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię gotujemy je na wolnym ogniu jeszcze przez 7 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

  4. PODANIE:

    Kluski podajemy z szarpanym mięsem i polewamy sosem. Dodajemy roszponkę i pomidorki, sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.