KLUSKI ŚLĄSKIE PODANE Z SZARPANĄ WIEPRZOWINĄ
Marynata:
Przygotowanie
MARYNOWANIE MIĘSA:
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Do miski wlewamy oliwę, dodajemy zioła, cynamon, musztardę i sok jabłkowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Szynkę układamy w naczyniu żaroodpornym. Robimy w mięsie dziurki nożem i wciskamy tam połówki czosnku. Zalewamy mięso marynatą. Pozostawiamy na całą noc w lodówce.
SZARPANA WIEPRZOWINA:
Gdy nasze mięso jest już zamarynowane, dokładamy ćwiartki jabłka, kawałki papryki i pieczarki. Obtaczamy je również w marynacie i całość pieczemy około 4 godzin w temperaturze 200 stopni (góra-dół). Po upieczeniu pozostawiamy mięso na około 20 minut. Po tym czasie za pomocą 2 widelców rozdrabniamy mięso. Dokładnie mieszamy je w sosie.
KLUSKI ŚLĄSKIE:
Kluski śląskie z dziurką przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy pojedynczo zamrożone kluski. Od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię gotujemy je na wolnym ogniu jeszcze przez 7 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
PODANIE:
Kluski podajemy z szarpanym mięsem i polewamy sosem. Dodajemy roszponkę i pomidorki, sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek.