KLUSKI ŚLĄSKIE PODANE Z SZARPANĄ WIEPRZOWINĄ

  • Gotowanie


    5 godz
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    4

Składniki

  • Marynata:

Przygotowanie

    --MARYNOWANIE MIĘSA:

    Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Do miski wlewamy oliwę, dodajemy zioła, cynamon, musztardę i sok jabłkowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Szynkę układamy w naczyniu żaroodpornym. Robimy w mięsie dziurki nożem i wciskamy tam połówki czosnku. Zalewamy mięso marynatą. Pozostawiamy na całą noc w lodówce.

    --SZARPANA WIEPRZOWINA:

    Gdy nasze mięso jest już zamarynowane, dokładamy ćwiartki jabłka, kawałki papryki i pieczarki. Obtaczamy je również w marynacie i całość pieczemy około 4 godzin w temperaturze 200 stopni (góra-dół). Po upieczeniu pozostawiamy mięso na około 20 minut. Po tym czasie za pomocą 2 widelców rozdrabniamy mięso. Dokładnie mieszamy je w sosie.

    --KLUSKI ŚLĄSKIE:

    Kluski śląskie z dziurką przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy pojedynczo zamrożone kluski. Od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię gotujemy je na wolnym ogniu jeszcze przez 7 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

    --PODANIE:

    Kluski podajemy z szarpanym mięsem i polewamy sosem. Dodajemy roszponkę i pomidorki, sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek.