KLUSKI ŚLĄSKIE W KREMOWYM SOSIE Z GORGONZOLĄ

  • Gotowanie


    30 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    2

Składniki

Przygotowanie

    --PRZYGOTOWANIE KLUSEK ŚLĄSKICH Z DZIURKĄ:

    Kluski śląskie przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kluski śląskie. Gotujemy je 7 minut na wolnym ogniu, licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Kluski wyławiamy łyżką cedzakową.

    --PRZYGOTOWANIE SOSU:

    Na patelni roztapiamy masło, dodajemy gałązki rozmarynu i podsmażamy około 4 minuty na wolnym ogniu. Przekładamy rozmaryn do innego naczynia, a na patelnię dajemy ser gorgonzola i ser śmietankowy. Roztapiamy sery na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Ściągamy patelnię z ognia, cały czas mieszając dolewamy śmietankę, aż uzyskamy gładką kremową konsystencję. Do sosu dodajemy gałkę muszkatołową, czerwony pieprz i posiekaną natkę, wszystko mieszamy.

    --ZAPIEKANIE:

    Naczynie żaroodporne skrapiamy oliwą i układamy kluski śląskie. Polewamy je wcześniej przygotowanym sosem. Na wierzchu posypujemy grubo siekane orzechy włoskie, parmezan i świeżo mielony czarny pieprz. Następnie zapiekamy całość w temperaturze 185 stopni (góra-dół) około 12 minut.

    --PODANIE:

    Przed podaniem posypujemy dodatkowo danie parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki. Podajemy z rukolą skropioną sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.