KLUSKI ŚLĄSKIE Z DZIURKĄ PODANE Z ROLADĄ I MODRĄ KAPUSTĄ
Wy proponujecie, my gotujemy! Taki był zamysł konkursu, jaki odbył się na naszym Facebooku. Dostaliśmy od Was całe mnóstwo propozycji na smakowite dania z produktami Jawo. Najciekawsze realizujemy i publikujemy na stronie. A to pierwszy z nich – tradycyjny śląski przepis napisany w gwarze śląskiej pani Sylwii Świerk. Co sądzicie? 🙂
MODRA KAPUSTA
ROLADA
Przygotowanie
MODRO KAPUSTA:
Czerwono kapusta szatkujymy i warzymy w gorku - tak długo jak bydzie miynko. Potym dej korzynio, soli, trocha cukru yno trocha ku lepszymu smakowi, łocet to bydzie miała lepszy kolor. Najwazniejszy je rozpuszczony w tygliku fet ze szpyrkom. Wlyj go do gorka z kapustą i zafyrlej. To juz mosz fertig.
ROLADA:
Ku tymu rolada zrob. Jo je wymyslato i boczku nie dowo... miynso poczaskom i poszmaruja mostrichem. Popieprza se go od środka ale niy fest. Pokreja se kielbasa (nie miela nie lubia paćki) zmieszom z cebulkom. Na mostrich dom ogorek swojski (od teściowej, co by miała swój udział w warzyniu) i zasuja tom kielbasom. Zwina , niciom to sfiarza co sie nie rozwali. Piecza na margarinie. Jak już je fajno dom do piekaroka co zmięknie. Potem widelka nakuja co wiem, że je fertich. Zołza zrobia z fetu co wyciykł z rolad, mąkom to zafyrlom, ale wartko co się nie skopyrli. I gro. Obiod mom.
PODANIE:
Kluski śląskie z dziurką polewamy sosem, obok kładziemy roladę i modrą kapustę. To właśnie dlatego kluski śląskie mają dziurki. Zbiera się w nich pyszny sos!
Czyli:
Czerwoną kapustę szatkujemy i gotujemy w garnku do miękkości. Dodajemy pieprz, sól, trochę cukru i octu do smaku. Na patelni rozpuszczamy smalec. Dodajemy go do kapusty, mieszamy. I gotowe!
Czyli:
Plastry mięsa smarujemy musztardą i doprawiamy solą i pieprzem. Kiełbasę, cebulę i ogórka kroimy w drobną kostkę, mieszamy razem. Nakładamy farsz na plastry mięsa, zawijamy i zabezpieczamy nitką, aby rolady utrzymały kształt. Następnie smażymy je na margarynie. Gdy są już podsmażone, wstawiamy je do piekarnika i pieczemy do miękkości. Aby sprawdzić, czy rolada jest już gotowa, należy nakłuć ją widelcem. Teraz czas na sos. Tłuszcz, który pozostał po pieczeniu mieszamy energicznie z mąką, starając się, aby nie powstały grudki.