Składniki
Przygotowanie
--SOS:
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Szparagi bardzo dokładnie myjemy, odłamujemy końcówki, odcinamy główki. Łodygi szparagów kroimy na małe kawałeczki. Dodajemy do cebuli i podsmażamy jeszcze około 5-6 minut na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając. Żółtko jajka dokładnie mieszamy ze śmietanką.
--SZPARAGI:
Do szparagów dodajemy wcześniej ugotowane kluski, dolewamy zmieszane jajko ze śmietanką, sól, pieprz czarny, gałkę muszkatołową i drobno posiekaną natkę pietruszki. Zmniejszamy ogień. Cały czas mieszając, czekamy, aż sos zgęstnieje.
--KLUSKI ŚLĄSKIE Z DZIURKĄ:
Kluski śląskie przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kluski. Nie przerywamy wrzenia i nie mieszamy. Od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię gotujemy je 7 minut na wolnym ogniu. Na ostatnią minutę gotowania do klusek wrzucamy główki szparagów. Kluski i szparagi wyławiamy łyżką cedzakową.
--SPOSÓB PODANIA:
Kluski wykładamy na talerz i podajemy z sosem. Danie dekorujmy główkami szparagów oraz posypujemy startym serem grana padano.