Przepis

KLUSKI ŚLĄSKIE Z DZIURKĄ ZAPIEKANE Z MIĘSEM MIELONYM

0 3069

Lubicie kluski śląskie z mięsem mielonym i surówką? Dziś dla Was to, co przyrządzam najchętniej, czyli klasyka z twistem! Wszystkim znane domowe, tradycyjne (ale i bezglutenowe!) danie postanowiłam przygotować w zupełnie inny sposób. Zaskoczcie swoje dzieciaki i zaserwujcie im zapiekane kulki mięsne nadziewane delikatnymi kluseczkami! Czy w kuchni warto eksperymentować? Odpowiedź poniżej!

  • Gotowanie


    60 godz
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    3-4

Składniki

  • Dodatkowo:

Przygotowanie

  1. KLUSKI ŚLĄSKIE Z DZIURKĄ JAWO:

    Kluski śląskie przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy 3 litry wody w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy pojedynczo zamrożone kluski. Po wrzuceniu na gorącą wodę, klusek nie mieszamy i nie przerywamy wrzenia. Od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię gotujemy 7 minut na wolnym ogniu, a następnie wyławiamy je łyżką cedzakową. Odstawiamy kluski do przestygnięcia.

  2. MIĘSO MIELONE:

    Mięso mielone przekładamy do dużej miski, dodajemy jajko, drobno posiekane: natkę pietruszki i paprykę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, musztardę, sos sojowy, bułkę tartą zmieszaną z mlekiem i przyprawę do mięsa mielonego. Wszystko dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wilgotnymi dłońmi oblepiamy kluskę śląską mięsem, a następnie obtaczamy w grubej warstwie panierki (mniejsze ryzyko, że popęka podczas smażenia). Odkładamy do naczynia żaroodpornego, opłukujemy dłonie i powtarzamy czynność.

  3. BRUKSELKA:

    Brukselkę obieramy z wierzchnich liści, przekrawamy na pół, przedkładamy do miski. Dolewamy oliwę i dodajemy paprykę słodką i wędzoną oraz czosnek granulowany. Dokładnie mieszamy i przekładamy w wolne przestrzenie w naczyniu żaroodpornym między kluski z mięsem. Danie pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.

  4. SPOSÓB PODANIA:

    Danie podajemy z ulubioną surówką, mogą to być np. buraczki (ugotowane buraczki kroimy w kostkę z dodatkiem cebuli i jabłka, odrobiny oleju oraz czarnym pieprzem).

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.