KLUSKI ŚLĄSKIE Z DZIURKĄ ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI
Opis
Przygotowanie
SZPINAK:
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażamy. Dodajemy umyty szpinak i podsmażamy około 2 minuty, aż szpinak zwiędnie. Dolewamy śmietankę i dodajemy serek śmietankowy. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Mieszamy i gotujemy na bardzo małym ogniu około 3-4 minuty. Dosypujemy płatki drożdżowe i mąkę ziemniaczaną. Całość bardzo dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia. Na koniec dodajemy do sosu posiekane suszone pomidory.
KLUSKI ŚLĄSKIE Z DZIURKĄ:
Kluski śląskie z dziurką przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kluski. Nie przerywamy wrzenia wody i nie miesza--my klusek. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 7 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy je łyżką cedzakową.
SPOSÓB PODANIA:
Na talerz nakładamy porcję sosu i układamy na nim kluski śląskie z dziurką Jawo. Danie dekorujemy świeżymi listkami szpinaku baby i posypujemy płatkami słodkiej papryki.