KLUSKI ŚLĄSKIE Z FILETAMI Z KURCZAKA Z SEREM
Kluski śląskie podane z zapiekanymi filetami z kurczaka z serem to przepis na szybki bezglutenowy obiad dla osób, które unikają dań smażonych. Kurczak wychodzi bardzo soczysty i aromatyczny. Mięso zapieczcie w towarzystwie ulubionego sera, świetnie sprawdzi się cheddar, mozzarella czy parmezan lub grana padano.
Przygotowanie
FILETY Z KURCZAKA Z SEREM:
Filety przekrawamy wzdłuż na pół (tak by wszystkie kawałki mięsa były podobnej wielkości). Nacieramy je delikatnie olejem i przyprawami: do dań z drobiu, granulowanym czosnkiem i czarnym pieprzem. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie ścieramy żółty ser na tarce o grubych oczkach. Posypujemy nim podpieczone filety i ponownie pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni.
KLUSKI ŚLĄSKIE JAWO:
Kluski śląskie przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kluski. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 7 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy je łyżką cedzakową.
SPOSÓB PODANIA:
Kluski śląskie podajemy z filetami, możemy je posypać szczyptą słodkiej papryki i szczypiorkiem. Do dania pasuje sałata ze świeżą papryką, skropiona oliwą z oliwek.