Przepis

KLUSKI ŚLĄSKIE Z FILETAMI Z KURCZAKA Z SEREM

0 12439

Kluski śląskie podane z zapiekanymi filetami z kurczaka z serem to przepis na szybki bezglutenowy obiad dla osób, które unikają dań smażonych. Kurczak wychodzi bardzo soczysty i aromatyczny. Mięso zapieczcie w towarzystwie ulubionego sera, świetnie sprawdzi się cheddar, mozzarella czy parmezan lub grana padano.

  • Gotowanie


    30 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    4

Składniki

Przygotowanie

  1. FILETY Z KURCZAKA Z SEREM:

    Filety przekrawamy wzdłuż na pół (tak by wszystkie kawałki mięsa były podobnej wielkości). Nacieramy je delikatnie olejem i przyprawami: do dań z drobiu, granulowanym czosnkiem i czarnym pieprzem. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie ścieramy żółty ser na tarce o grubych oczkach. Posypujemy nim podpieczone filety i ponownie pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni.

  2. KLUSKI ŚLĄSKIE JAWO:

    Kluski śląskie przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kluski. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 7 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy je łyżką cedzakową.

  3. SPOSÓB PODANIA:

    Kluski śląskie podajemy z filetami, możemy je posypać szczyptą słodkiej papryki i szczypiorkiem. Do dania pasuje sałata ze świeżą papryką, skropiona oliwą z oliwek.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.