KLUSKI ŚLĄSKIE Z JAJKIEM SADZONYM I PIECZONĄ RZODKIEWKĄ
Przygotowanie
KLUSKI ŚLĄSKIE Z DZIURKĄ:
Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kluski śląskie z dziurką, nie mieszamy i gotujemy 7 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową.
RZODKIEWKA:
Rzodkiewki myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół. Na patelni rozgrzewamy masło z 1 łyżką oleju z pestek winogron. Układamy na rozgrzanej patelni smażymy z każdej strony około 3 minuty. (powinny być lekko podpieczone). Przekładamy je do osobnego naczynia.
JAJKO SADZONE:
Cebulę kroimy w grubą kostkę i podsmażamy z dodatkiem soli na niedużym ogniu. Wbijamy na nią jajka, doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i czekamy aż się zetną. (Jeśli chcemy, żeby żółtko było również mocno ścięte, patelnie należy przykryć pokrywką pod koniec smażenia).
SPOSÓB PODANIA:
Na talerzu układamy kluski śląskie z dziurką i posypujemy je sporą ilością rzeżuchy, układamy obok jajko sadzone i podsmażone rzodkiewki.