KLUSKI ŚLĄSKIE Z JAJKIEM SADZONYM I PIECZONĄ RZODKIEWKĄ

  • Gotowanie


    20 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    2

Składniki

Przygotowanie

    --KLUSKI ŚLĄSKIE Z DZIURKĄ:

    Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kluski śląskie z dziurką, nie mieszamy i gotujemy 7 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową.

    --RZODKIEWKA:

    Rzodkiewki myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół. Na patelni rozgrzewamy masło z 1 łyżką oleju z pestek winogron. Układamy na rozgrzanej patelni smażymy z każdej strony około 3 minuty. (powinny być lekko podpieczone). Przekładamy je do osobnego naczynia.

    --JAJKO SADZONE:

    Cebulę kroimy w grubą kostkę i podsmażamy z dodatkiem soli na niedużym ogniu. Wbijamy na nią jajka, doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i czekamy aż się zetną. (Jeśli chcemy, żeby żółtko było również mocno ścięte, patelnie należy przykryć pokrywką pod koniec smażenia).

    --SPOSÓB PODANIA:

    Na talerzu układamy kluski śląskie z dziurką i posypujemy je sporą ilością rzeżuchy, układamy obok jajko sadzone i podsmażone rzodkiewki.