KLUSKI ŚLĄSKIE Z MIĘSEM NA KRĄŻKACH CUKINII Z PARMEZANEM I PESTO
Ciekawy i banalnie łatwy do przygotowania przepis na bezglutenową przekąskę, która świetnie sprawdzi się na przyjęciu. Plasterki cukinii doprawione oliwą i solą podpieczone w piekarniku, a następnie zapiekane z parmezanem, podane z połówkami klusek śląskich z mięsem i okraszone bazyliowym pesto - najlepiej domowym.
Przygotowanie
KLUSKI ŚLĄSKIE Z MIĘSEM JAWO:
Kluski śląskie z mięsem przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kluski. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 8 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy je łyżką cedzakową, a następnie przekrawamy kluski na połówki.
PRZYGOTOWANIE DANIA:
Cukinię myjemy i kroimy w talarki o grubości 1 cm. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posypujemy solą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół). Pieczemy 10 minut, po tym czasie cukinie obracamy i pieczemy kolejne 10 minut. Gdy cukinia jest podpieczona, posypujemy ją startym na najmniejszych oczkach parmezanem i pieczemy znów 10 minut. Ser ma się roztopić i delikatnie podpiec.
SPOSÓB PODANIA:
Na upieczonych krążkach cukinii układamy połówki klusek śląskich z mięsem, smarujemy odrobiną pesto bazyliowego.