KLUSKI ŚLĄSKIE Z MIĘSEM NA KRĄŻKACH CUKINII Z PARMEZANEM I PESTO

  • Gotowanie


    50 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    3

Składniki

Przygotowanie

    --KLUSKI ŚLĄSKIE Z MIĘSEM JAWO:

    Kluski śląskie z mięsem przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kluski. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 8 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy je łyżką cedzakową, a następnie przekrawamy kluski na połówki.

    --PRZYGOTOWANIE DANIA:

    Cukinię myjemy i kroimy w talarki o grubości 1 cm. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posypujemy solą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół). Pieczemy 10 minut, po tym czasie cukinie obracamy i pieczemy kolejne 10 minut. Gdy cukinia jest podpieczona, posypujemy ją startym na najmniejszych oczkach parmezanem i pieczemy znów 10 minut. Ser ma się roztopić i delikatnie podpiec.

    --SPOSÓB PODANIA:

    Na upieczonych krążkach cukinii układamy połówki klusek śląskich z mięsem, smarujemy odrobiną pesto bazyliowego.