KLUSKI ŚLĄSKIE Z MIĘSEM NA MAKARONIE CUKINIOWYM
Makaron z cukinii z kluskami śląskimi to świetny pomysł na lekki, bezglutenowy obiad lub ciepłą i sycącą kolację. Rolę makaronu w tym daniu pełni cienko pokrojona cukinia, do czego potrzebna jest obieraczka typu julienne. Pocięta przy jej pomocy cukinia jest elastyczna, jędrna i chrupiąca. Ale jeśli nie posiadacie specjalnego sprzętu, możecie podobny efekt uzyskać za pomocą zwykłej obieraczki do warzyw i ostrego noża, jednak zajmie Wam to nieco więcej czasu. Zresztą podobnie możecie przygotować inne warzywa – marchewkę czy seler.
Przygotowanie
KLUSKI ŚLĄSKIE Z MIĘSEM JAWO:
Kluski śląskie z mięsem przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kluski. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 8 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy je łyżką cedzakową. Przekrawamy kluski na połówki.
MAKARON CUKINIOWY:
W międzyczasie dokładnie myjemy cukinię i za pomocą nożyka do julienne robimy cukiniowe „spaghetti”.
SPOSÓB PODANIA:
Na talerzu układamy cukinię, skrapiamy ją oliwą i oprószamy solą i pieprzem. Na makaronie cukiniowym układamy połówki klusek śląskich z mięsem. Danie możemy udekorować kiełkami, młodymi listkami lub posiekaną natką.