Przepis

KLUSKI ŚLĄSKIE Z MIĘSEM NA MAKARONIE CUKINIOWYM

0 5466

Makaron z cukinii z kluskami śląskimi to świetny pomysł na lekki, bezglutenowy obiad lub ciepłą i sycącą kolację. Rolę makaronu w tym daniu pełni cienko pokrojona cukinia, do czego potrzebna jest obieraczka typu julienne. Pocięta przy jej pomocy cukinia jest elastyczna, jędrna i chrupiąca. Ale jeśli nie posiadacie specjalnego sprzętu, możecie podobny efekt uzyskać za pomocą zwykłej obieraczki do warzyw i ostrego noża, jednak zajmie Wam to nieco więcej czasu. Zresztą podobnie możecie przygotować inne warzywa – marchewkę czy seler.

  • Gotowanie


    30 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    4

Składniki

Przygotowanie

  1. KLUSKI ŚLĄSKIE Z MIĘSEM JAWO:

    Kluski śląskie z mięsem przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kluski. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 8 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy je łyżką cedzakową. Przekrawamy kluski na połówki.

  2. MAKARON CUKINIOWY:

    W międzyczasie dokładnie myjemy cukinię i za pomocą nożyka do julienne robimy cukiniowe „spaghetti”.

  3. SPOSÓB PODANIA:

    Na talerzu układamy cukinię, skrapiamy ją oliwą i oprószamy solą i pieprzem. Na makaronie cukiniowym układamy połówki klusek śląskich z mięsem. Danie możemy udekorować kiełkami, młodymi listkami lub posiekaną natką.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.