KLUSKI ŚLĄSKIE Z MIĘSEM PODANE Z KONFITURĄ Z CZERWONEJ CEBULI
Przygotowanie
KONFITURA:
Czerwoną cebulę kroimy w cieniutkie pióra, przekładamy ją do rondelka i zasypujemy cukrem trzcinowym. Dodajemy ocet balsamiczny i gałązki tymianku. Całość gotujemy na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając do momentu, aż cebula zmięknie, stanie się szklista, a całość zgęstnieje. Gotową konfiturę przekładamy do czystego słoiczka.
KLUSKI ŚLĄSKIE Z MIĘSEM JAWO:
Kluski śląskie z mięsem przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kluski. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 8 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy je łyżką cedzakową.
SPOSÓB PODANIA:
Kluski podajemy z konfiturą z czerwonej cebuli, z roszponką skropioną oliwą z oliwek i delikatnie doprawioną solą oraz czarnym pieprzem.