Przepis

KLUSKI ŚLĄSKIE Z PULPECIKAMI W SOSIE PIECZARKOWYM

0 15551

Pulpeciki z indyka w sosie pieczarkowym z kluskami śląskimi to bezglutenowe danie dla całej rodziny. Kluski śląskie możecie po ugotowaniu i ostudzeniu podsmażyć na patelni – taka wersja szczególnie posmakuje dzieciom. Jeśli macie ochotę, możecie przygotować pulpeciki z innego mielonego mięsa, na przykład cielęcego czy wołowego. Natomiast jeśli w Waszych domowych zapasach brak mąki ryżowej, obtoczcie pulpety w skrobi ziemniaczanej.

  • Gotowanie


    60 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    4

Składniki

Przygotowanie

  1. PULPETY:

    Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Odstawiamy z ognia do przestygnięcia. Do dużej miski wkładamy mięso mielone, przestudzoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła do drobiu, czosnek granulowany, sos sojowy i jajko. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Następnie obieramy pieczarki, kroimy je w plasterki i podsmażamy z odrobiną soli i pieprzu około 5-7 minut. Przekładamy pieczarki do miseczki. Na tej samej patelni rozgrzewamy olej. Wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie pulpeciki, obtaczamy je w mące ryżowej i podsmażamy z obu stron.

  2. SOS PIECZARKOWY:

    Następnie do pulpecików dodajemy bulion (kostkę rosołową rozpuszczoną we wrzątku), przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu 15 minut. Po tym czasie dodajemy do pulpetów wcześniej podsmażone pieczarki i gotujemy kolejne 8 minut. Ściągamy patelnię z ognia i dodajemy serek śmietankowy. Delikatnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję sosu. Na koniec oddajemy posiekaną natkę pietruszki.

  3. KLUSKI ŚLĄSKIE JAWO:

    Kluski śląskie z dziurką przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kluski. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 7 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy je łyżką cedzakową.

  4. SPOSÓB PODANIA:

    Kluski śląskie z dziurką podajemy z pulpecikami i sosem. Do dania idealnie pasują ogórki kiszone.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.