KLUSKI ŚLĄSKIE Z PULPETAMI
Przygotowanie
CEBULA I CZOSNEK:
Cebulę koimy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i olej, a następnie podsmażamy cebulę na gorącym tłuszczu z odrobiną soli. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy. Wszystko przekładamy do miseczki.
PULPETY:
Do dużej miski dajemy mięso mielone, połowę wcześniej przygotowanej cebuli z czosnkiem, mieszankę ziół, czosnek granulowany, jajko, musztardę, sos sojowy oraz bułkę tartą wymieszaną z mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy pulpeciki z mięsa i układamy je na rozgrzanej patelni. Podsmażamy krótko z każdej strony. Podsmażone pulpety ściągamy z patelni.
SOS POMIDOROWY:
Na patelnię dajemy wcześniej przygotowaną cebulę, obrane i pokrojone w małe cząstki pomidory malinowe i passatę. Podgrzewamy około 10 minut do momentu aż pomidory zaczną się rozpadać. Po tym czasie dolewamy bulion drobiowy i doprowadzamy sos do wrzenia. Do sosu wkładamy pulpety i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Na koniec dodajemy serek mascarpone i posiekany koperek. Delikatnie mieszamy, aż ser się rozpuści, a sos stanie się kremowy.
KLUSKI ŚLĄSKIE Z DZIURKĄ:
Kluski śląskie przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do osolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kluski, nie przerywamy wrzenia i nie mieszamy. Gotujemy 7 minut od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową.
SPOSÓB PODANIA:
Na talerz nakładamy pulpety z sosem i kluski śląskie z dziurką. Całość dania posypujemy koperkiem.