KLUSKI ŚLĄSKIE Z SOSEM KURKOWYM I KURCZAKIEM
Przygotowanie
SOS:
Na patelni rozgrzewamy masło oraz olej z pestek winogron, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, solimy i podsmażamy na wolnym ogniu. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Pierś z kurczaka kroimy w paski, posypujemy przyprawą ziołową do drobiu. Dodajemy do cebuli i smażymy z obu stron. Oczyszczone kurki dodajemy do potrawy i smażymy na małym ogniu około 6 min (do momentu, aż puszczą sok i zmiękną). Dokładamy serek śmietankowy i mieszamy, aż powstanie gładki sos, a następnie dusimy jeszcze około 2 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, posypujemy dużą ilością natki pietruszki.
KLUSKI ŚLĄSKIE:
Kluski śląskie przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu. Zamrożone kluski wrzucamy do osolonego wrzątku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na niedużym ogniu około 7 minut. Wyławiamy łyżką cedzakową.
WSKAZÓWKI:
* Sos jest gęsty, jeśli chcemy go bardziej rozrzedzić wystarczy dodać śmietankę 30 %. Najlepiej dodawać ją stopniowo, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
* Kurki oczyszczamy pod bieżącą zimną wodą, najlepiej za pomocą sztywnego pędzelka.