KLUSKI ŚLĄSKIE Z WEGE KOTLECIKAMI W SOSIE POMIDOROWYM
Przygotowanie
WEGE KOTLECIKI:
Na patelni roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy drobno posiekaną połówkę cebuli z przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku. Następnie dodajemy posiekany por oraz startą na najmniejszych oczkach tarki marchewkę i pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na niewielkim ogniu około 6-7 minut, aż warzywa zmiękną. Odstawiamy do przestygnięcia. Do misy malaksera wrzucamy ciecierzycę oraz ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną. Dodajemy wszystkie przyprawy: paprykę słodką, kmin rzymski, oregano, czosnek granulowany, kurkumę oraz garam masalę. Na koniec dodajemy łyżkę tahini i olej. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na niedużych obrotach tak, by zostały jeszcze cząsteczki. Powstałą masę przekładamy do dużej miski, dodajemy wcześniej podsmażone warzywa i wszystko ze sobą mieszamy. Próbujemy masę i w razie potrzeby dodajemy więcej soli i pieprzu. Wilgotnymi dłońmi formujemy małe kotleciki. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni bez tłuszczu.
SOS POMIDOROWY:
Na patelni roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy drobno posiekaną połówkę cebuli z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Dodajemy krojone pomidory, pieprz, sól i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, co chwilę mieszając. Gdy pomidory zaczną się gotować, zdejmujemy patelnię z ognia i zawartość przekładamy do miski. Blendujemy wszystko na gładki sos.
KLUSKI ŚLĄSKIE JAWO:
Kluski śląskie z dziurką przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kluski. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 7 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy je łyżką cedzakową.
SPOSÓB PODANIA:
Kluski śląskie z dziurką podajemy na sosie pomidorowym z kotlecikami, danie posypujemy dużą ilością siekanej natki pietruszki.