Przepis

KLUSKI ŚLĄSKIE Z WEGE KOTLECIKAMI W SOSIE POMIDOROWYM

0 17004
  • Gotowanie


    45 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    4

Składniki

Przygotowanie

  1. WEGE KOTLECIKI:

    Na patelni roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy drobno posiekaną połówkę cebuli z przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku. Następnie dodajemy posiekany por oraz startą na najmniejszych oczkach tarki marchewkę i pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na niewielkim ogniu około 6-7 minut, aż warzywa zmiękną. Odstawiamy do przestygnięcia. Do misy malaksera wrzucamy ciecierzycę oraz ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną. Dodajemy wszystkie przyprawy: paprykę słodką, kmin rzymski, oregano, czosnek granulowany, kurkumę oraz garam masalę. Na koniec dodajemy łyżkę tahini i olej. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na niedużych obrotach tak, by zostały jeszcze cząsteczki. Powstałą masę przekładamy do dużej miski, dodajemy wcześniej podsmażone warzywa i wszystko ze sobą mieszamy. Próbujemy masę i w razie potrzeby dodajemy więcej soli i pieprzu. Wilgotnymi dłońmi formujemy małe kotleciki. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni bez tłuszczu.

  2. SOS POMIDOROWY:

    Na patelni roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy drobno posiekaną połówkę cebuli z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Dodajemy krojone pomidory, pieprz, sól i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, co chwilę mieszając. Gdy pomidory zaczną się gotować, zdejmujemy patelnię z ognia i zawartość przekładamy do miski. Blendujemy wszystko na gładki sos.

  3. KLUSKI ŚLĄSKIE JAWO:

    Kluski śląskie z dziurką przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kluski. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 7 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy je łyżką cedzakową.

  4. SPOSÓB PODANIA:

    Kluski śląskie z dziurką podajemy na sosie pomidorowym z kotlecikami, danie posypujemy dużą ilością siekanej natki pietruszki.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.