Przepis

KNEDLE Z TRUSKAWKAMI Z SOSEM TRUSKAWKOWYM I JOGURTEM

2 1207

Udało się! Doczekaliśmy się czerwca i wytęsknionego sezonu na TRUSKAWKI! Czasu, kiedy można je jeść garściami od śniadania do kolacji. Za każdym razem w innej wersji – na słodko, na słono, na ciepło, w sałatce, a czasem prosto z krzaka. Za żadne skarby nie mogliśmy przeoczyć tej okazji, żeby pokazać Wam ekspresowy przepis na knedle z truskawkami skąpane w różowym sosie truskawkowo-jogurtowym. To danie z serii Dzieci to lubią, więc lojalnie podpowiadamy, żebyście zrobili od razu z podwójnej ilości składników. Żeby potem nie było skarg, że komuś zabrakło, ktoś nieszczęśliwy. Rozumiemy się!? 😉

  • Gotowanie


    20 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    2

Składniki

Przygotowanie

  1. SOS TRUSKAWKOWY:

    Świeże truskawki myjemy, usuwamy szypułki i całkowicie osuszamy. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy truskawki oraz cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny. Smażymy przez 5 do 10 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Następnie miksujemy całość blenderem.

  2. KNEDLE Z TRUSKAWKAMI:

    Knedle przygotowujemy według wskazówek producenta. Wrzucamy pojedynczo zamrożone knedle do osolonego wrzątku, a następnie gotujemy je 6 minut od momentu wypłynięcia. Ugotowane knedle wyławiamy łyżką cedzakową.

  3. SPOSÓB PODANIA:

    Knedle wykładamy na talerz, polewamy sosem truskawkowym, nakładamy kleks z jogurtu naturalnego i obsypujemy pokruszonym batonikiem liofilizowanym o smaku truskawkowym lub pokruszoną bezą.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.