Składniki
Przygotowanie
--SOS TRUSKAWKOWY:
Świeże truskawki myjemy, usuwamy szypułki i całkowicie osuszamy. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy truskawki oraz cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny. Smażymy przez 5 do 10 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Następnie miksujemy całość blenderem.
--KNEDLE Z TRUSKAWKAMI:
Knedle przygotowujemy według wskazówek producenta. Wrzucamy pojedynczo zamrożone knedle do osolonego wrzątku, a następnie gotujemy je 6 minut od momentu wypłynięcia. Ugotowane knedle wyławiamy łyżką cedzakową.
--SPOSÓB PODANIA:
Knedle wykładamy na talerz, polewamy sosem truskawkowym, nakładamy kleks z jogurtu naturalnego i obsypujemy pokruszonym batonikiem liofilizowanym o smaku truskawkowym lub pokruszoną bezą.