KNEDLE Z TRUSKAWKAMI Z SOSEM TRUSKAWKOWYM I JOGURTEM

  • Gotowanie


    20 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    2

Składniki

Przygotowanie

    --SOS TRUSKAWKOWY:

    Świeże truskawki myjemy, usuwamy szypułki i całkowicie osuszamy. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy truskawki oraz cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny. Smażymy przez 5 do 10 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Następnie miksujemy całość blenderem.

    --KNEDLE Z TRUSKAWKAMI:

    Knedle przygotowujemy według wskazówek producenta. Wrzucamy pojedynczo zamrożone knedle do osolonego wrzątku, a następnie gotujemy je 6 minut od momentu wypłynięcia. Ugotowane knedle wyławiamy łyżką cedzakową.

    --SPOSÓB PODANIA:

    Knedle wykładamy na talerz, polewamy sosem truskawkowym, nakładamy kleks z jogurtu naturalnego i obsypujemy pokruszonym batonikiem liofilizowanym o smaku truskawkowym lub pokruszoną bezą.