DOMOWE KNEDLE ZE ŚLIWKAMI Z BUŁKĄ TARTĄ I SŁODKĄ ŚMIETANKĄ

  • Gotowanie


    1 godz
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    4

Składniki

Przygotowanie

    --WŁASNORĘCZNIE ROBIONE KNEDLE:

    Ziemniaki bardzo dokładnie rozgniatamy lub mielimy w prasce. Dodajemy jajka, szczyptę soli, cukier trzcinowy, mąkę oraz cukier z wanilią. Z wszystkich składników wyrabiamy gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Następnie z ciasta formujemy wałek i kroimy go na około 3 cm kawałki. Każdy z kawałków ciasta rozgniatamy i formujemy placek. Na środek placuszka kładziemy śliwkę i wsypujemy około ¼ łyżeczki cukru. Delikatnie sklejamy brzegi i formujemy dłońmi kulę. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Na gotującą wodę wrzucamy knedle, gotujemy około 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Następnie wyławiamy je łyżką cedzakową.

    --BUŁKA TARTA:

    W rondelku roztapiamy masło, dodajemy bułkę tatrą i doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Bułkę wykładamy na ugotowane knedle.

    --ŚMIETANA:

    W miseczce mieszamy ze sobą śmietanę, cukier w wanilią i cukier trzcinowy, a następnie polewamy nią knedle z bułką tartą. Na koniec posypujemy całość szczyptą cynamonu.