KNEDLE ZE ŚLIWKAMI Z SOSEM POMARAŃCZOWYM
DO PODANIA:
Przygotowanie
SOS POMARAŃCZOWY:
Na patelni roztapiamy olej kokosowy. Wsypujemy cukier, mieszamy i czekamy, aż się częściowo rozpuści. Dolewamy wyciśnięty sok z pomarańczy (możemy przecedzić go przez sitko) oraz sok z cytryny. Odparowujemy sok, mieszając co jakiś czas, aż powstanie gesty syrop.
KNEDLE ZE ŚLIWKAMI:
Knedle ze śliwkami przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Solimy wodę. Wrzucamy pojedynczo zamrożone knedle. Gotujemy knedle 7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy od razu na patelnię z sosem pomarańczowym. Dokładnie obtaczamy knedle w sosie.
PODANIE:
Knedle wykładamy na talerz, posypujemy otartą skórką z cytryny oraz stratą gorzką czekoladą.
Do tego przepisu zostały użyte knedle ze śliwkami i Jawo: