KNEDLE ZE ŚLIWKAMI Z SOSEM POMARAŃCZOWYM

  • Gotowanie


    30 godz
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    2-3

Składniki

  • DO PODANIA:

Przygotowanie

    --SOS POMARAŃCZOWY:

    Na patelni roztapiamy olej kokosowy. Wsypujemy cukier, mieszamy i czekamy, aż się częściowo rozpuści. Dolewamy wyciśnięty sok z pomarańczy (możemy przecedzić go przez sitko) oraz sok z cytryny. Odparowujemy sok, mieszając co jakiś czas, aż powstanie gesty syrop.

    --KNEDLE ZE ŚLIWKAMI:

    Knedle ze śliwkami przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Solimy wodę. Wrzucamy pojedynczo zamrożone knedle. Gotujemy knedle 7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy od razu na patelnię z sosem pomarańczowym. Dokładnie obtaczamy knedle w sosie.

    --PODANIE:

    Knedle wykładamy na talerz, posypujemy otartą skórką z cytryny oraz stratą gorzką czekoladą.

    Do tego przepisu zostały użyte knedle ze śliwkami i Jawo: