KOPYTKA PODSMAŻANE NA MAŚLE PODANE Z KLOPSIKAMI

  • Gotowanie


    40 min
  • Poziom


    Trudny
  • Porcje


    4

Składniki

Przygotowanie

    --SMAŻENIE PULPECIKÓW:

    Mięso z indyka mielimy lub siekamy w malakserze. Dodajemy drobno posiekaną średniej wielkości cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Bułkę namaczamy w mleku (lub mieszamy z mlekiem bułkę tartą), odciskamy i dodajemy do mięsa razem z suszonymi ziołami oraz czarnym pieprzem. Wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Następnie rozgrzewamy na dużej patelni około 2 łyżki oleju z pestek winogron. Wilgotnymi dłońmi formujemy nieduże klopsiki, obtaczamy je w mące pszennej i obsmażamy krótko na patelni. Przekładamy podsmażone klopsy na talerz.

    --GOTOWANIE PULEPCIKÓW

    Na tej samej patelni roztapiamy 1 łyżkę masła. Por myjemy i drobno kroimy. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach. Podsmażamy wszystko kilka minut. Dolewamy litr bulionu i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego się bulionu z marchewką i porem dodajemy wcześniej obsmażone pulpeciki i gotujemy około 25 min. Mniej więcej w połowie czasu obracamy pulpeciki.

    --SOS:

    Wykładamy pulpeciki ponownie na talerz, nadal gotując powstały wywar przygotowujemy sos. Do niedużej miseczki odlewamy około 3-4 łyżki wywaru, dodajemy 1 łyżeczkę mąki pszennej i dokładnie mieszamy by pozbyć się wszystkich grudek. Powstały rozczyn wlewamy do pozostałej części i bardzo dokładnie mieszamy, zagotowujemy. Dodajemy 1 dużą łyżkę jogurtu greckiego, posiekany koperek i mieszamy. Do tak przygotowanego sosu wkładamy ugotowane pulpeciki.

    --KOPYTKA:

    Kopytka przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu. Zagotowujemy wodę w dużym garnku, solimy i wrzucamy zamrożone kopytka. Gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy jeszcze 3 minuty. Wyławiamy łyżką cedzakową i po chwili przekładamy na patelnię. Dodajemy 1 łyżkę masła i podsmażamy z obu stron kilka minut, aż delikatnie się zrumienią.

    --BURAKI:

    Buraki dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę, starte na małych oczkach jabłko oraz łyżkę oleju z pestek winogron. Doprawiamy czarnym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy.

    WSKAZÓWKI:

    * Filet z indyka możemy zastąpić już zmielonym mięsem.

    * Buraki możemy przygotować wcześniej lub kupić już ugotowane i tylko je doprawić.

    * Ilość mąki do zagęszczenia sosu możemy odrobinę zwiększyć, jednak należy zwiększać ilość mąki stopniowo.

    * Do przygotowania bulionu możemy wykorzystać kostkę rosołową Bio.