KOPYTKA W SOSIE POMARAŃCZOWYM Z PŁATKAMI BŁAWATKA
Kopytka ziemniaczane to świetna baza dla wielu różnych dań — świetnie komponują się zarówno z tradycyjnym sosem grzybowym i mięsną okrasą, jak i z mniej oczywistymi dodatkami. Dzięki polaniu ich słodko-kwaśnym sosem pomarańczowym i ozdobieniu płatkami jadalnych kwiatów, otrzymamy ciekawy deser, który śmiało moglibyśmy znaleźć w fantazyjnej karcie restauracji. Zachęcam Was do przygotowania tego przepisu w swoich domach!
Przygotowanie
KOPYTKA ZIEMNIACZANE:
Kopytka ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kopytka. Nie mieszamy kopytek po wrzuceniu do wrzątku i gotujemy przez 3 minuty od momentu wypłynięcia. Kopytka wyławiamy łyżką cedzakową.
SOS POMARAŃCZOWY:
Na patelnię wsypujemy cukier trzcinowy i wlewamy sok wyciśnięty z połowy pomarańczy. Mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści, a następnie dodajemy masło. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodajemy kopytka, a następnie dolewamy sok z drugiej połowy pomarańczy. Całość przez chwilkę podsmażamy.
SPOSÓB PODANIA:
Kopytka przekładamy na talerze, posypujemy odrobiną cukru. Danie dekorujemy płatkami nagietka, plastrami pomarańczy i świeżymi listkami mięty.