Przepis

KOPYTKA Z CURRY Z PIECZONYCH WARZYW

0 1309

Wegetariańskie danie z kopytkami i curry z pieczonych warzyw korzennych z dodatkiem ciecierzycy, orzechów nerkowca i mleka kokosowego to pomysł na sycący posiłek, do którego będziecie chętnie wracać przez okrągły rok. W tym daniu możecie użyć również cukinii, kalafiora czy bakłażana i tworzyć niezliczone wersje tej aromatycznej potrawy.

  • Gotowanie


    90 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    4

Składniki

Przygotowanie

  1. PIECZONE WARZYWA:

    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni. Warzywa (bataty, ziemniaki, seler, pietruszkę) myjemy, obieramy i kroimy w kostkę o wielkości około 2x2 cm. Paprykę również kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, polewamy 2 łyżkami oleju i przyprawiamy solą. Przez chwilę nacieramy warzywa mieszanką oliwy z solą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut. Następnie delikatnie mieszamy i pieczemy kolejne 15 minut. Upieczone warzywa odstawiamy do przestudzenia.

  2. CURRY:

    Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Dodajemy obtłuczoną trawę cytrynową (by wydobyć jak najwięcej z niej aromatu) i smażymy 4 minuty na małym ogniu. Następnie ją usuwamy. Dodajemy na patelnię pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy na niedużym ogniu. Do zeszklonej cebuli dodajemy starty na najdrobniejszych oczkach imbir i chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora bez skóry, wszystkie przyprawy (curry, kmin rzymski, kurkumę, kardamon) i podsmażamy. Gdy pomidor zacznie się rozpadać, dodajemy mleko kokosowe i cieciorkę. Gotujemy około 5 minut. Na koniec dodajemy upieczone wcześniej warzywa i orzechy nerkowca. Wszystko delikatnie mieszamy, po czym odstawiamy z ognia. Danie posypujemy dużą ilością posiekanej kolendry.

  3. KOPYTKA ZIEMNIACZANE:

    Kopytka przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do osolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kopytka i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową.

  4. SPOSÓB PODANIA:

    Na talerz nakładamy curry oraz kopytka. Danie posypujemy sezamem i skrapiamy sokiem z limonki.

  5. W przepisie wykorzystano kopytka ziemniaczane Jawo:

    Nie zapomnijcie pochwalić się na Facebooku lub Instagramie, jakie pyszności tworzycie z produktami Jawo! Zdjęcia zamieszczajcie z hasztagiem #jawolewdomu oraz oznaczcie nas, abyśmy mogli Was zobaczyć!! Najlepsze fotografie publikujemy w naszym albumie. Jeśli jeszcze nie śledzicie nas na Instagramie i Facebooku, koniecznie to nadróbcie.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.