KOPYTKA Z CURRY Z PIECZONYCH WARZYW

  • Gotowanie


    90 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    4

Składniki

Przygotowanie

    --PIECZONE WARZYWA:

    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni. Warzywa (bataty, ziemniaki, seler, pietruszkę) myjemy, obieramy i kroimy w kostkę o wielkości około 2x2 cm. Paprykę również kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, polewamy 2 łyżkami oleju i przyprawiamy solą. Przez chwilę nacieramy warzywa mieszanką oliwy z solą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut. Następnie delikatnie mieszamy i pieczemy kolejne 15 minut. Upieczone warzywa odstawiamy do przestudzenia.

    --CURRY:

    Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Dodajemy obtłuczoną trawę cytrynową (by wydobyć jak najwięcej z niej aromatu) i smażymy 4 minuty na małym ogniu. Następnie ją usuwamy. Dodajemy na patelnię pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy na niedużym ogniu. Do zeszklonej cebuli dodajemy starty na najdrobniejszych oczkach imbir i chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora bez skóry, wszystkie przyprawy (curry, kmin rzymski, kurkumę, kardamon) i podsmażamy. Gdy pomidor zacznie się rozpadać, dodajemy mleko kokosowe i cieciorkę. Gotujemy około 5 minut. Na koniec dodajemy upieczone wcześniej warzywa i orzechy nerkowca. Wszystko delikatnie mieszamy, po czym odstawiamy z ognia. Danie posypujemy dużą ilością posiekanej kolendry.

    --KOPYTKA ZIEMNIACZANE:

    Kopytka przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do osolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kopytka i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową.

    --SPOSÓB PODANIA:

    Na talerz nakładamy curry oraz kopytka. Danie posypujemy sezamem i skrapiamy sokiem z limonki.

    W przepisie wykorzystano kopytka ziemniaczane Jawo:

    Nie zapomnijcie pochwalić się na Facebooku lub Instagramie, jakie pyszności tworzycie z produktami Jawo! Zdjęcia zamieszczajcie z hasztagiem #jawolewdomu oraz oznaczcie nas, abyśmy mogli Was zobaczyć!! Najlepsze fotografie publikujemy w naszym albumie. Jeśli jeszcze nie śledzicie nas na Instagramie i Facebooku, koniecznie to nadróbcie.