Składniki
Przygotowanie
--PIECZONE WARZYWA:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni. Warzywa (bataty, ziemniaki, seler, pietruszkę) myjemy, obieramy i kroimy w kostkę o wielkości około 2x2 cm. Paprykę również kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, polewamy 2 łyżkami oleju i przyprawiamy solą. Przez chwilę nacieramy warzywa mieszanką oliwy z solą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut. Następnie delikatnie mieszamy i pieczemy kolejne 15 minut. Upieczone warzywa odstawiamy do przestudzenia.
--CURRY:
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Dodajemy obtłuczoną trawę cytrynową (by wydobyć jak najwięcej z niej aromatu) i smażymy 4 minuty na małym ogniu. Następnie ją usuwamy. Dodajemy na patelnię pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy na niedużym ogniu. Do zeszklonej cebuli dodajemy starty na najdrobniejszych oczkach imbir i chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora bez skóry, wszystkie przyprawy (curry, kmin rzymski, kurkumę, kardamon) i podsmażamy. Gdy pomidor zacznie się rozpadać, dodajemy mleko kokosowe i cieciorkę. Gotujemy około 5 minut. Na koniec dodajemy upieczone wcześniej warzywa i orzechy nerkowca. Wszystko delikatnie mieszamy, po czym odstawiamy z ognia. Danie posypujemy dużą ilością posiekanej kolendry.
--KOPYTKA ZIEMNIACZANE:
Kopytka przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do osolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kopytka i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową.
--SPOSÓB PODANIA:
Na talerz nakładamy curry oraz kopytka. Danie posypujemy sezamem i skrapiamy sokiem z limonki.
W przepisie wykorzystano kopytka ziemniaczane Jawo:
Nie zapomnijcie pochwalić się na Facebooku lub Instagramie, jakie pyszności tworzycie z produktami Jawo! Zdjęcia zamieszczajcie z hasztagiem #jawolewdomu oraz oznaczcie nas, abyśmy mogli Was zobaczyć!! Najlepsze fotografie publikujemy w naszym albumie. Jeśli jeszcze nie śledzicie nas na Instagramie i Facebooku, koniecznie to nadróbcie.