KOPYTKA ZIEMNIACZANE Z KURKAMI, INDYKIEM I SZPINAKIEM

  • Gotowanie


    45 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    5

Składniki

Przygotowanie

    --INDYK:

    Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy. Indyka kroimy w dużą kostkę, mieszamy z suszonymi ziołami. Podsmażoną cebulę z czosnkiem odsuwamy na brzeg patelni, a na środku podsmażamy z obu stron kawałki indyka.

    --KURKI:

    Kurki dokładnie myjemy, większe kawałki przekrawamy. Grzyby dajemy na środek patelni z indykiem i podsmażamy około 5 minut.

    --SZPINAK:

    Gdy kurki zmiękną, dodajemy umyty szpinak i podsmażamy chwilę, aż zwiędnie.

    --SOS:

    Do dania na patelni dodajemy śmietankę i czerwony pieprz. Smażymy, aż śmietanka zacznie wrzeć. Odlewamy do małej miseczki 4 łyżki śmietanki i rozprowadzamy w niej mąkę. Mąkę ze śmietanką dolewamy do potrawy, dokładnie mieszamy i trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

    --KOPYTKA ZIEMNIACZANE:

    Kopytka przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kopytka. Gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową.

    --SPOSÓB PODANIA:

    Wykładamy na talerze kopytka ziemniaczane i dodajemy sos kurkowy. Danie możemy dodatkowo posypać listkami natki pietruszki.