Składniki
Przygotowanie
--INDYK:
Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy. Indyka kroimy w dużą kostkę, mieszamy z suszonymi ziołami. Podsmażoną cebulę z czosnkiem odsuwamy na brzeg patelni, a na środku podsmażamy z obu stron kawałki indyka.
--KURKI:
Kurki dokładnie myjemy, większe kawałki przekrawamy. Grzyby dajemy na środek patelni z indykiem i podsmażamy około 5 minut.
--SZPINAK:
Gdy kurki zmiękną, dodajemy umyty szpinak i podsmażamy chwilę, aż zwiędnie.
--SOS:
Do dania na patelni dodajemy śmietankę i czerwony pieprz. Smażymy, aż śmietanka zacznie wrzeć. Odlewamy do małej miseczki 4 łyżki śmietanki i rozprowadzamy w niej mąkę. Mąkę ze śmietanką dolewamy do potrawy, dokładnie mieszamy i trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
--KOPYTKA ZIEMNIACZANE:
Kopytka przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kopytka. Gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową.
--SPOSÓB PODANIA:
Wykładamy na talerze kopytka ziemniaczane i dodajemy sos kurkowy. Danie możemy dodatkowo posypać listkami natki pietruszki.