KOTLETY RYBNE PODANE Z SAŁATĄ I KLUSKAMI ŚLĄSKIMI

  • Gotowanie


    40 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    6

Składniki

Przygotowanie

    --KOTLETY RYBNE:

    Czerstwą bułkę łamiemy na kawałki i moczymy kilka minut w mleku, aż zmięknie. Do malaksera wkładamy rybę pokrojoną na mniejsze kawałki. Dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, koperek oraz odciśniętą bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie miksujemy całość na niskich obrotach, tak by w masie rybnej zostały niezmielone kawałeczki ryby.

    --SMAŻENIE KOTLETÓW:

    W miseczce mieszamy jajko ze śmietaną. Przygotowujemy jeszcze jedną miskę z bułką tartą. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju. Wilgotnymi dłońmi formujemy średniej wielkości, okrągłe kotlety. Obtaczamy je najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Kładziemy na rozgrzanym tłuszczu i smażymy z obu stron na złoty kolor na niedużym ogniu. Usmażone kotlety kładziemy na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

    --KLUSKI ŚLĄSKIE Z DZIURKĄ:

    W międzyczasie przygotowujemy kluski śląskie z dziurką według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę z solą w dużym garnku. Do wrzątku wrzucamy zamrożone kluski i gotujemy 7 minut od momentu wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową.

    --SPOSÓB PODANIA:

    Na talerzu układamy umyte liście sałaty rzymskiej i skrapiamy je oliwą z oliwek. Układamy kluski śląskie i kotlety rybne. Kluski możemy posypać wędzoną papryką.