Składniki
Przygotowanie
--KOTLETY RYBNE:
Czerstwą bułkę łamiemy na kawałki i moczymy kilka minut w mleku, aż zmięknie. Do malaksera wkładamy rybę pokrojoną na mniejsze kawałki. Dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, koperek oraz odciśniętą bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie miksujemy całość na niskich obrotach, tak by w masie rybnej zostały niezmielone kawałeczki ryby.
--SMAŻENIE KOTLETÓW:
W miseczce mieszamy jajko ze śmietaną. Przygotowujemy jeszcze jedną miskę z bułką tartą. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju. Wilgotnymi dłońmi formujemy średniej wielkości, okrągłe kotlety. Obtaczamy je najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Kładziemy na rozgrzanym tłuszczu i smażymy z obu stron na złoty kolor na niedużym ogniu. Usmażone kotlety kładziemy na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
--KLUSKI ŚLĄSKIE Z DZIURKĄ:
W międzyczasie przygotowujemy kluski śląskie z dziurką według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę z solą w dużym garnku. Do wrzątku wrzucamy zamrożone kluski i gotujemy 7 minut od momentu wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową.
--SPOSÓB PODANIA:
Na talerzu układamy umyte liście sałaty rzymskiej i skrapiamy je oliwą z oliwek. Układamy kluski śląskie i kotlety rybne. Kluski możemy posypać wędzoną papryką.