KOTLETY SCHABOWE PODANE Z KOPYTKAMI ZIEMNIACZANYMI I KAPUSTĄ KISZONĄ

0 3638

Klasyczny obiad, czyli kotlety schabowe z panierką podane z kopytkami i surówką z kiszonej kapusty. Idealne danie dla całej rodziny.

  • Gotowanie


    45 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    2-3

Składniki

  • KOTLETY SCHABOWE:

  • SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY:

    :

Przygotowanie

  1. KOTLETY SCHABOWE

    Schab kroimy na około 1,5 centymetrowe plastry i dokładnie rozbijamy tłuczkiem. Do miski nalewamy mleko, dodajemy cebulę pokrojoną w pióra, sporą szczyptę soli oraz czarny pieprz. Przekładamy kotlety do miski i pozostawiamy do namoczenia na 2 godziny (ale można również pozostawić na całą noc). Po tym czasie rozgrzewamy olej na patelni. Przygotowujemy trzy miski. Do jednej wbijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem, możemy dodać odrobinę wody. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, a do trzeciej miski bułkę tartą. Każdy z kotletów obtaczamy kolejno w: mące, jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Usmażone kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

  2. KOPYTKA ZIEMNIACZANE:

    Kopytka ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kopytka. Delikatnie mieszamy i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową. Na dużej patelni roztapiamy masło i podsmażamy drobno pokrojonego pora oraz cebulę ze sporą szczypta soli. Smażymy na niedużym ogniu do momentu, aż warzywa zmiękną i delikatnie się zarumienią. Następnie dodajemy ugotowane kopytka, wszystko razem delikatnie mieszamy i jeszcze chwilkę podsmażamy.

  3. SURÓWKA:

    Kapustę odciskamy z soku i siekamy (wcześniej można ją spróbować, jeśli jest zbyt kwaśna można przepłukać wodą). Ścieramy na tarce marchewkę na najmniejszych oczkach i jabłko na dużych. Dolewamy olej. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, kminek oraz czarny pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

  4. PODANIE:

    Kopytka podajemy z kotletem oraz surówką z kapusty.

  5. W przepisie zostały wykorzystane kopytka ziemniaczane Jawo:

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.