KREM Z BIAŁYCH WARZYW Z PYZAMI Z MIĘSEM

  • Gotowanie


    60 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    4

Składniki

Przygotowanie

    --WARZYWA:

    Kalafiora dzielimy na różyczki, obieramy seler i ziemniaki, z pora zostawiamy tylko białą część. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej warzywa, które skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem, cząbrem i dokładnie nacieramy. Warzywa pieczemy w temperaturze 200 stopni (góra-dół) około 30 minut. Następnie w dużym garnku rozgrzewamy masło z 2 łyżkami oliwy. Podsmażamy pokrojoną w pióra cebulę oraz rozgnieciony czosnek. Dodajemy do nich upieczone warzywa ipodsmażamy jeszcze około 5 minut na niedużym ogniu. Do warzyw dolewamy bulion i gotujemy je do miękkości (około 15 minut). Ściągamy garnek z ognia, dodajemy ser mascarpone miksujemy całość na gładki krem.

    --PYZY Z MIĘSEM:

    Pyzy z mięsem przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pyzy. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 7 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy je łyżką cedzakową.

    --SPOSÓB PODANIA:

    Do miseczek nakładamy krem z białych warzyw, zupę skrapiamy oliwą z oliwek, układamy połówki pyz i posypujemy koperkiem. Danie możemy ozdobić cząstkami upieczonej różyczki kalafiora.

    Do tego przepisu zostały użyte pyzy z mięsem Jawo:

    Nie zapomnijcie pochwalić się na Facebooku lub Instagramie, jakie pyszności tworzycie z produktami Jawo! Zdjęcia zamieszczajcie z hasztagiem #jawolewdomu oraz oznaczcie nas, abyśmy mogli Was zobaczyć!! Najlepsze fotografie publikujemy w naszym albumie. Jeśli jeszcze nie śledzicie nas na Instagramie i Facebooku, koniecznie to nadróbcie.