KREM Z DYNI PODANY Z PIEROGAMI Z GRZYBAMI
DODATKOWO
Przygotowanie
KREM Z DYNI:
W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy posiekaną cebulę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy pokrojony czosnek i starty na średnich oczkach imbir. Dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię (dyni hokkaido nie trzeba obierać, usuwamy tylko pestki) i podsmażamy na niedużym ogniu kilka minut. Następnie dodajemy obrane ze skórki i pokrojone na mniejsze cząstki pomidory, soczewicę oraz przyprawy. Dusimy wszystko razem, aż pomidory się rozpadną. Wtedy dodajemy bulion (lub wodę) i gotujemy jeszcze 10 minut. Na koniec dolewamy śmietankę kokosową i wszystko dokładnie miksujemy na gładki krem.
PIEROGI Z GRZYBAMI:
Pierogi z grzybami przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy pojedynczo zamrożone pierogi. Gotujemy na wolnym ogniu 10 minut, pamiętając by w połowie czasu gotowania delikatnie przemieszać pierogi, aby się równo ugotowały. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
PODANIE:
Zupę nalewamy do miseczek, podajemy razem z pierogami, danie można posypać posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki.
Do tego przepisu zostały użyte pierogi z grzybami Jawo: