Przepis

KREM Z DYNI PODANY Z PIEROGAMI Z GRZYBAMI

1 6614

Wyrazisty, aksamitnie gładki i lekko kwaskowaty krem z dyni w wersji wegańskiej podany z pierogami z nadzieniem z grzybów. Poza piękną, świeżą dynią do zupy trafiły pomidory malinowe i czerwona soczewica. Obowiązkowym dodatkiem jest również imbir i rozgrzewająca mieszanka przypraw garam masala.

  • Gotowanie


    45 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    4

Składniki

  • DODATKOWO

Przygotowanie

  1. KREM Z DYNI:

    W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy posiekaną cebulę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy pokrojony czosnek i starty na średnich oczkach imbir. Dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię (dyni hokkaido nie trzeba obierać, usuwamy tylko pestki) i podsmażamy na niedużym ogniu kilka minut. Następnie dodajemy obrane ze skórki i pokrojone na mniejsze cząstki pomidory, soczewicę oraz przyprawy. Dusimy wszystko razem, aż pomidory się rozpadną. Wtedy dodajemy bulion (lub wodę) i gotujemy jeszcze 10 minut. Na koniec dolewamy śmietankę kokosową i wszystko dokładnie miksujemy na gładki krem.

  2. PIEROGI Z GRZYBAMI:

    Pierogi z grzybami przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy pojedynczo zamrożone pierogi. Gotujemy na wolnym ogniu 10 minut, pamiętając by w połowie czasu gotowania delikatnie przemieszać pierogi, aby się równo ugotowały. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

  3. PODANIE:

    Zupę nalewamy do miseczek, podajemy razem z pierogami, danie można posypać posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki.

  4. Do tego przepisu zostały użyte pierogi z grzybami Jawo:

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.