KROKIETY Z MIĘSEM W SOSIE POROWYM
Przygotowanie
SOS POROWY:
Na patelni rozgrzewamy olej z masłem. Dodajemy pokrojoną w pióra cebulę i podsmażamy na małym ogniu. Pora przekrawamy na pół i dokładnie myjemy. Kroimy w cieniutkie plasterki i dodajemy do zeszklonej cebuli. Doprawiamy solą i nadal podsmażamy na niedużym ogniu, co chwilę mieszając do czasu, aż por zmięknie. Dolewamy do warzyw wino, zwiększamy ogień i mieszając redukujemy płyn. Dolewamy bulion i gotujemy całość około 3 minuty. Na koniec wlewamy śmietankę i serek mascarpone. Doprawiamy sos świeżo mielonym czarnym pieprzem. Cały czas mieszając gotujemy sos na małym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą.
KROKIETY Z MIĘSEM:
Krokiety z mięsem przygotowujemy według wskazówek producenta. Rozmrażamy je, układamy na blaszce i podgrzewamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 8 minut.
SPOSÓB PODANIA:
Na talerz nakładamy sos porowy, a na nim krokiety. Danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Do tego przepisu zostały użyte krokiety z mięsem Jawo: