Przepis

KROKIETY Z MIĘSEM W SOSIE POROWYM

1 12897

Krokiety z mięsnym farszem podane z kremowym sosem porowym na bazie mascarpone i białego wina to danie, które świetnie sprawdzi się podczas wykwintnej kolacji. Same krokiety możecie przygotować również na patelni, podsmażając je na oleju przez 1,5 minuty z każdej strony.

  • Gotowanie


    35 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    4

Składniki

Przygotowanie

  1. SOS POROWY:

    Na patelni rozgrzewamy olej z masłem. Dodajemy pokrojoną w pióra cebulę i podsmażamy na małym ogniu. Pora przekrawamy na pół i dokładnie myjemy. Kroimy w cieniutkie plasterki i dodajemy do zeszklonej cebuli. Doprawiamy solą i nadal podsmażamy na niedużym ogniu, co chwilę mieszając do czasu, aż por zmięknie. Dolewamy do warzyw wino, zwiększamy ogień i mieszając redukujemy płyn. Dolewamy bulion i gotujemy całość około 3 minuty. Na koniec wlewamy śmietankę i serek mascarpone. Doprawiamy sos świeżo mielonym czarnym pieprzem. Cały czas mieszając gotujemy sos na małym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą.

  2. KROKIETY Z MIĘSEM:

    Krokiety z mięsem przygotowujemy według wskazówek producenta. Rozmrażamy je, układamy na blaszce i podgrzewamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 8 minut.

  3. SPOSÓB PODANIA:

    Na talerz nakładamy sos porowy, a na nim krokiety. Danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

  4. Do tego przepisu zostały użyte krokiety z mięsem Jawo:

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.