Składniki
Przygotowanie
--ZUPA KREM:
W garnku rozgrzewamy masło z olejem. Dorzucamy pokrojoną w pióra cebulę, por, pokrojony w plastry czosnek i listki tymianku z czterech gałązek. Całość podsmażamy około 5 min. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pietruszkę i jabłko. Na koniec dodajemy pokrojone w dużą kostkę buraczki, kostkę rosołową i zalewamy 600 ml wrzątku. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 min. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, doprawiamy czarnym pieprzem oraz czosnkiem granulowanym według uznania. Dodajemy mleko kokosowe i całość bardzo dokładnie blendujemy na gładki krem. Krem nalewamy do miseczek, na wierzch nakładamy po 1 łyżeczce mleka kokosowego i ozdabiamy małą gałązką tymianku.
--KROKIETY:
Krokiety przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Rozmrożone krokiety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 8 minut. Podajemy na osobnym talerzyku. Z kremem buraczkowym tworzą sycący smaczny posiłek.
WSKAZÓWKI:
* Należy pamiętać, by krokiety wyciągnąć z zamrażarki odpowiednio wcześniej, by miały czas się rozmrozić.
* Buraczki możemy wcześniej ugotować bądź upiec w piekarniku (zawijamy w folię i pieczemy w temperaturze 200 stopni około godzinę, następnie obieramy ze skórki), jednak najszybszym sposobem jest kupienie już ugotowanych buraczków.
* Krokiety możemy przygotować również na patelni.
* Świeży tymianek możemy zastąpić suszonym, wtedy należy dodać około 1,5 łyżeczki.
* Z mleka kokosowego do potrawy dodajemy tylko gęstą część, tzn. mleko w puszcze najlepiej zostawić w lodówce około 6 godzin. Po otwarciu zebrać z wierzchu tylko gęstą białą część. Resztki można wykorzystać do zrobienia zdrowego koktajlu.
* Krem buraczkowy ze względu na swoją konsystencje, możemy podawać również w kubeczkach.