Przepis

„ŁAZANKOWE” GNOCCHI Z KISZONĄ KAPUSTĄ I GRZYBAMI

1 1627

Zainspirowaliśmy się tradycyjnym przepisem na łazanki, ale zamiast dużych makaronowych kluch użyliśmy gnocchi ziemniaczanych. Do tego prawdziwe leśne grzyby, kwaskowata kiszona kapusta oraz szczypta aromatycznych przypraw i ziół. Tym oto prostym sposobem na stole wylądowała prawdziwa wegańska uczta. Spróbujcie teraz i wykorzystajcie na wigilię!

  • Gotowanie


    90 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    4

Składniki

Przygotowanie

  1. KAPUSTA Z GRZYBAMI:

    Grzyby płuczemy i wrzucamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu około 40 minut. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy drobno posiekaną cebulę, aż się zarumieni. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i podsmażamy. Kapustę dwukrotnie przepłukujemy pod zimną wodą (sprawdzamy, by nie była zbyt kwaśna). Dokładnie odciskamy i siekamy. Kapustę dodajemy do podsmażonych pieczarek i cebuli. Smażymy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy ugotowane grzybki razem z wywarem. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem (około 1 łyżeczka), sosem sojowym, cukrem, kminkiem. Dodajemy ziele angielskie, listki laurowe i wodę. Dokładnie mieszamy, dusimy pod przykryciem około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie ściągamy przykrywkę, zwiększamy ogień i podsmażamy jeszcze około 10 minut, tak by odparował nadmiar płynu. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.

  2. GNOCCHI:

    Gnocchi ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone gnocchi, mieszamy i gotujemy na dużym ogniu. Wyławiamy łyżką cedzakową, gdy wypłyną na powierzchnię.

  3. PODANIE:

    Do kapusty z grzybami dodajemy ugotowane gnocchi ziemniaczane, mieszamy i od razu podajemy.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.