LEKKA ZUPA Z CUKINII Z GRZANKAMI Z KLUSEK NA PARZE
Cukinia to jedno z tych warzyw, z którego można wyczarować nieskończenie wiele dań. Na moim stole najczęściej pojawia się w formie placków, leczo lub nadziewana mięsno-ryżowym farszem. Tym, którzy zawsze z chęcią sięgają po zupy, polecam lekką zupę z cukinii podaną z grzankami z klusek na parze. Zupę możecie przygotować wedle uznania – w wersji wegańskiej, wegetariańskiej lub mięsnej.
Przygotowanie
KLUSKI NA PARZE:
Kluski na parze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Ustawiamy sitko do gotowania na parze i układamy zamrożone kluski. Przykrywamy i gotujemy 4 minuty. Delikatnie wyjmujemy i pozostawiamy kilka minut do przestygnięcia. Każdą z klusek kroimy na minikanapeczki. Rozgrzewamy patelnie teflonową i podpiekamy kanapeczki z każdej strony.
ZUPA Z CUKINII:
Rozgrzewamy oliwę i dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Podsmażamy z odrobiną soli na bardzo małym ogniu. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebulki i podsmażamy na niedużym ogniu kolejne 10 minut. Wlewamy bulion i od momentu wrzenia gotujemy 7 minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinie i gotujemy kolejne 7-10 minut. Należy sprawdzić w trakcie gotowania czy ziemniaki są już miękkie, nie dopuszczamy do rozgotowania. Ściągamy z ognia, dodajemy posiekany koperek i śmietankę. Dokładnie mieszamy.
SPOSÓB PODANIA:
Zupę nalewamy do miseczek i podajemy z grzankami z klusek na parze. Danie możemy ozdobić gałązką koperku.