Przepis

ŁOSOŚ Z WARZYWAMI I GNOCCHI W ŚMIETANOWYM SOSIE

0 5668

Jeśli lubicie kremowe sosy, to ten przepis powinien Wam się spodobać! Zapraszam do skosztowania moich ulubionych gnocchi z sezonowymi warzywami — szparagami, cukinią i papryką — oraz pieczonym łososiem. Polecam również jako lunch do pracy!

  • Gotowanie


    40 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    6

Składniki

Przygotowanie

  1. Gnocchi:

    Gnocchi ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Solimy i wrzucamy zamrożone gnocchi. Energicznie mieszamy. Wyławiamy łyżką cedzakową, gdy tylko wypłyną na powierzchnię.

  2. Łosoś:

    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Rybę kroimy na 6 równych kawałków. Łososia nacieramy oliwą i przyprawiamy solą, pieprzem i mieszanką do ryb. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni i pieczemy łososia 11 minut.

  3. Warzywa:

    Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojoną w paski paprykę i smażymy przez kilka minut. Dodajemy cukinię pokrojona w kawałki i smażmy kolejne kilka minut. Na koniec dodajemy szparagi, wino i listki tymianku. Smażymy do momentu, aż wino odparuje. Doprawiamy danie solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, sokiem z cytryny. Dolewamy śmietankę, ugotowane wcześniej gnocchi i smażmy 2-3 minuty.

  4. Sposób podania:

    Warzywa z gnocchi nakładamy na głębokie talerze. Na wierzchu kładziemy rybę. Danie dekorujemy kiełkami i płatkami chabrowymi.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.