ŁOSOŚ Z WARZYWAMI I GNOCCHI W ŚMIETANOWYM SOSIE
Przygotowanie
Gnocchi:
Gnocchi ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Solimy i wrzucamy zamrożone gnocchi. Energicznie mieszamy. Wyławiamy łyżką cedzakową, gdy tylko wypłyną na powierzchnię.
Łosoś:
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Rybę kroimy na 6 równych kawałków. Łososia nacieramy oliwą i przyprawiamy solą, pieprzem i mieszanką do ryb. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni i pieczemy łososia 11 minut.
Warzywa:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojoną w paski paprykę i smażymy przez kilka minut. Dodajemy cukinię pokrojona w kawałki i smażmy kolejne kilka minut. Na koniec dodajemy szparagi, wino i listki tymianku. Smażymy do momentu, aż wino odparuje. Doprawiamy danie solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, sokiem z cytryny. Dolewamy śmietankę, ugotowane wcześniej gnocchi i smażmy 2-3 minuty.
Sposób podania:
Warzywa z gnocchi nakładamy na głębokie talerze. Na wierzchu kładziemy rybę. Danie dekorujemy kiełkami i płatkami chabrowymi.