Przepis

ŁOSOŚ ZAPIEKANY ZE SZPARAGAMI PODANY Z SOSEM HOLENDERSKIM I GNOCCHI

0 944

Jeśli cenicie sobie kremowe sosy, ten przepis na pewno Wam zasmakuje! Serdecznie zapraszam do spróbowania moich ulubionych gnocchi z dodatkami- sezonowymi szparagami oraz z pieczonym łososiem. Idealne również jako lunch do pracy!

  • Gotowanie


    60 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    2-3

Składniki

Przygotowanie

  1. GNOCCHI:

    Gnocchi ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Solimy i wrzucamy zamrożone gnocchi. Energicznie mieszamy. Wyławiamy łyżką cedzakową, gdy tylko wypłyną na powierzchnię.

  2. SZPARAGI

    Umyj szparagi i odetnij zdrewniałe końcówki. Ułóż w naczyniu do pieczenia, skrop oliwą, posól i popieprz.

  3. ŁOSOŚ

    Oczyść filety z łososia i osusz. Włóż do naczynia żaroodpornego obok szparagów. Skrop oliwą, posól i popieprz. Na górę ryby możesz położyć plasterek cytryny, która doda świeżego aromatu. Następnie na wierzchu dania ułóż kilka pomidorków koktajlowych oraz posyp całe danie świeżym koperkiem. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw naczynie z łososiem i szparagami do piekarnika i piecz przez około 30 minut, aż ryba będzie w pełni upieczona, a szparagi miękkie.

  4. SOS HOLENDERSKI

    Roztop masło w rondelku. Żółtka ubij z sokiem z cytryny. Stopniowo dodawaj stopione masło, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą.

  5. SPOSÓB PODANIA:

    Wyciągnij ostrożnie gorące naczynia z piekarnika. Następnie polej całość sosem holenderskim i gotowe! Smacznego! 🙂

  6. Idealne dania na wiosenny obiad lub elegancką kolację podobne do tego przepisu znajdziecie w zakładce goście idą.

    Więcej przepisów znajdziecie także na moim Facebookui Instagramie.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.