Przepis

LUNCHBOX: SZYBKA SAŁATKA Z USZKAMI Z GRZYBAMI

1 1243

Bardzo lubię filozofię "zero waste" w kuchni i stosuję ją szczególnie wtedy, kiedy w lodówce zostają mi resztki obiadu z poprzedniego dnia. Zazwyczaj staram się skomponować z nich coś zupełnie nowego. Takim właśnie daniem-improwizacją jest szybka sałatka z uszkami z farszem grzybowym. Co więcej, bardzo dobrze smakuje na zimno, więc świetnie sprawdzi się jako lunchbox do pracy. Polecam!

  • Gotowanie


    20 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    1-2

Składniki

Przygotowanie

  1. USZKA Z GRZYBAMI:

    Uszka z grzybami przygotowujemy według wskazówek producenta. Na początku zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy partiami zamrożone uszka. Delikatnie mieszamy i gotujemy na niedużym ogniu 12 minut, a następnie wyjmujemy uszka łyżką cedzakową. Odkładamy je do ostygnięcia.

  2. SAŁATKA:

    Następnie na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła klarowanego, dodajemy startą na tarce lub pokrojoną w słupki marchewkę, posiekaną cebulę szalotkę oraz drobno posiekany czosnek. W kolejnym kroku na patelnię wrzucamy ugotowane uszka z grzybami wraz ze świeżym szpinakiem. Sałatkę polewamy łyżką syropu klonowego oraz 2 łyżeczkami syropu sojowo-grzybowego. Podczas gdy nasza sałatka podgrzewa się na patelni, możemy zająć się krojeniem chleba. Wszystko razem wkładamy do odpowiednich przegródek w naszym lunchboxie.

  3. lunchbox do pracy

    sałatka lunchbox

  4. SPOSÓB PODANIA:

    Komponujemy nasz lunchbox. Sałatkę wkładamy do odpowiednich przegródek. Na koniec całość skrapiamy odrobiną oleju z prażonych orzechów arachidowych i posypujemy ziarnami czarnego sezamu. Podajemy na zimno lub ciepło - według uznania. Smacznego!

  5. sałatka do pracy

    sałatka z uszkami

    lunchbox

    Zapraszam do obserwowania mojego Instagrama, a jeśli macie ochotę na więcej szybkich przepisów, to koniecznie sprawdźcie zakładkę: szybki obiad.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.