NALEŚNIKI Z JABŁKAMI PODANE Z RABARBAREM I KOKOSOWĄ BITĄ ŚMIETANĄ
Czy może być coś lepszego niż zrumienione na złoto chrupiące naleśniki z jabłkami, podane z rabarbarem aromatyzowanym sokiem jabłkowym i cynamonem, przykryte lekką kokosową bitą śmietaną? Chyba nie… Zrobienie kokosowej bitej śmietany jest równie proste jak ubicie tradycyjnej śmietanki z mleka krowiego. Wystarczy dobrej jakości schłodzone mleko kokosowe zmiksować mikserem, aż będzie puszyste. Cały przepis zrobicie w mniej niż w 25 minut. Powodzenia i dajcie znać, jak Wam smakowało.
Przygotowanie
RABARBAR:
Rabarbar myjemy i obieramy. Łodygi kroimy na cienkie plasterki i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy razem z sokiem jabłkowym, cukrem trzcinowym i cynamonem, aż rabarbar zmięknie. Odstawiamy do przestygnięcia.
BITA ŚMIETANA KOKOSOWA:
Oddzielamy gęstą część mleka kokosowego (puszka mleka powinna być schłodzona w lodówce przez około 24 godziny), dodajemy do niej cukier z wanilią i krótko miksujemy.
NALEŚNIKI Z JABŁKAMI:
Naleśniki przygotowujemy według wskazówek producenta. Rozmrożone naleśniki podsmażamy na patelni z masłem około 2-3 minuty z każdej strony, by naleśnik nabrał złotego koloru.
SPOSÓB PODANIA:
Na talerze wykładamy ciepłe naleśniki, na ich wierzch dodajemy przestudzony rabarbar. Danie posypujemy orzechami włoskimi i borówkami, na koniec dodając kleksy kokosowej śmietanki. Talerz możemy udekorować jadalnymi kwiatami.