NALEŚNIKI Z SEREM PODANE ZE SMAŻONYMI ŚLIWKAMI
Jest właśnie schyłek lata, moją kuchnię wypełnia zapach cynamonu i smażonych śliwek, które zbieraliśmy w weekend w ogrodzie babci. Niedługo liście za oknem znów nabiorą pięknych złotych i rubinowych barw, a my będziemy spędzać popołudnia przy ciepłej herbacie, zajadając się naleśnikami z serem z tego właśnie przepisu. Odtwórzcie go swoich domach koniecznie!
Przygotowanie
SMAŻONE ŚLIWKI:
Śliwki myjemy, osuszamy i usuwamy pestki. Na patelni rozpuszczamy masło, rozprowadzamy je po całej powierzchni. Równomiernie posypujemy cukrem i cynamonem całą patelnię, cały czas podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Na rozpuszczonym cukrze z cynamonem układamy śliwki rozcięciem do dołu. Smażymy, aż owoce się zrumienią, a sok zgęstnieje. Przekładamy śliwki na osobny talerz.
NALEŚNIKI:
Na tej samej patelni układamy rozmrożone naleśniki z serem Jawo (jeśli na patelni zostało zbyt mało syropu ze śliwek, możemy dodać ½ łyżki masła). Podsmażamy z obu stron, aż naleśniki się zarumienią.
PODANIE:
Na naleśnikach układamy śliwki, posypujemy wszystko jeszcze odrobiną cynamonu, danie dekorujemy listkami mięty.